Waarom een referendum?

Waarom deze referendum op 6 april 2016? Deze vraag stellen zich veel mensen die misschien alleen recentelijk over de samenwerkingsovereenkomst tussen EU en Oekraïne gehoord hebben.

In 2015 heeft het Nederlandse parlement het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne goedgekeurd. Van de 28 EU-landen hebben de andere landen inmiddels de volledige procedure van ratificatie van de overeenkomst afgerond. Sommige onderdelen van het handelsakkoord zijn in feite inmiddels sinds 1 januari 2016 van kracht, maar formeel kan het akkoord nog niet afgerond worden omdat Nederland het document nog niet geratificeerd heeft.

Aanleiding voor het referendum

Nadat er in de zomer van 2015 een wet aangenomen was die referenda mogelijk maakt, heeft het comité GeenPeil in September 300.000 handtekeningen verzameld om een raadgevend referendum te organiseren tegen het associatieverdrag van Oekraïne en de EU. GeenPeil meent dat dit verdrag uiteindelijk tot de aansluiting van Oekraïne tot de EU leidt en dat het niet ten goede van de Nederlandse democratie zal zijn.

De organisator Jan Roos over het referendum en het verdrag:

Wat verder?

Als Nederland tegen het verdrag “Ja” zegt, dan gaat het verdrag volledig in.

Het is echter nog niet duidelijk welke gevolgen het zal hebben als een meerderheid in Nederland voor “Nee” kiest. Een mogelijk scenario is een handelsovereenkomst tussen Oekraïne en de meerderheid van EU-landen, uitgezonderd Nederland.

Delen:

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie