Mythbusters

Mythes over het Oekraïne referendumEr zijn veel enge verhalen in omloop over het referendum. Hier de ontkrachting van diverse mythes over de samenwerkingsoverkeenkomst en over Oekraïne:

Mythe 1: De handtekening onder de overeenkomst betekent dat Oekraïne in de toekomst lid zal worden van de Europese Unie.

ONJUIST: De overeenkomst gaat niet over het EU-lidmaatschap van Oekraïne. Om lid te kunnen worden van de EU moeten alle landen die al lid zijn van de unie met dat lidmaatschap instemmen; er moet aan zeer zware politieke en economische eisen voldaan worden door de kandidaat-lidstaat, zoals het accepteren en implementeren van de Europese wet- en regelgeving.

Op dit moment heeft de EU associatieverdragen met meer dan twintig landen, zoals Chili, Israël en Jordanië. Alle drie landen, die waarschijnlijk nooit lid van de EU zullen worden.

Bij dit samenwerkingsakkoord is het veel eenvoudiger; de economische en regelgevende handelingen moeten worden geharmoniseerd waarbij ook veiligheid verhoogd wordt.

Plaats een reactie