Import chemie voor analoge fotografie uit Oekraïne

Robert VonkHet Fotohuis RoVo ben ik gestart in 1997. Ik zag toen al aankomen wat er ging gebeuren met de analoge fotografie. Gezien de contacten met Foma (vanaf 1992) in Tsjechië was het geen slechte zet. In de jaren erna toch nog interessante merken en producten exclusief kunnen binnen halen. Over Foma in Hradec Kralové gesproken:  De enige fabrikant die sinds 20 jaar een nieuwe z/w film op de markt zet: Retropan 320 Soft, een lage contrast film iso 320 met veel korrel. Echt Retro dus. Verkrijgbaar in 35mm en vlakfilm, ik bedoel maar.

Ik heb 10 jaar lang de export voor Amaloco Photochemicals uit Ommen (NL) verzorgd voor Midden- en Oost Europa. Succes in Tsjechië, Slowakije en Oekraïne. Maar deze Nederlandse fabriek is medio 2008 gestopt (was actief van 1929-2008). Sinds vorig jaar (2014) importeer ik nu fotochemie uit Oekraïne. Een klein bedrijf in Odessa maakt en verpakt het. Ik heb ze alleen de GHS richtlijnen en symbolen conform de nieuwe EU regels geldig vanaf juni 2015 aangeleverd. Ook de MSDS (veiligheidsbladen) schrijf ik gedeeltelijk zelf.

Ik doe dus al langer zaken in Midden- en Oost Europa. Mbt. Oekraïne is e.e.a. in een versnelling gekomen nadat ik in 2011 getrouwd ben met Nataliya die uit Mykolaiv komt. Omdat de grondstoffen voor fotochemie in Oekraïne zeer goedkoop zijn en een eenvoudige verpakking voor chemie ook niet veel kost is het een perfect land voor dit soort zaken mits je partner verstand van zaken heeft. De details mbt. veiligheid, EU symbolen en labeling is een kwestie van goede communicatie per e-mail. Maar voor de nieuwe jongere generatie aldaar is dit zonder problemen mogelijk in het Engels. Dit is dus ook de toekomst voor de mensen daar:  Engels, Oekraïns en Russisch. Zoals wij in NL zeggen: Daar kun je mee thuiskomen!

De normale problemen met het zaken doen in Oekraïne is de taal barriere. Mensen ouder dan 35 spreken geen Engels en Russisch of Oekraïns is voor ons een bijna onmogelijke taal. Goede afspraken over betaling is ook belangrijk en in het kader van zaken doen moet het van twee kanten komen om e.e.a. nog lucratief te zijn moet je aanvoelen dat met een dalende Hrivna die binnen een jaar 4x minder waard is geworden de prijslijst van inkoop fotochemie beter in US$ of Euro kunt afspreken. Daarnaast is betaling per bank, IBAN/BIC zoals wij gewend zijn in Europa, niet zonder meer mogelijk. Voor relatief kleine bedragen rest Western Union of Moneygram wat ik hier lokaal op het Postkantoor in Ravenstein kan laten uitvoeren. Met deze extra kosten is het daarom belangrijk voor micro kredieten dat in het kader van het associatieverdrag geen invoerrechten en BTW wordt geheven. Het opstarten van dit soort kleine dingen gaat anders helemaal niet.

In het belang van Fotohuis RoVo is direct dit associatieverdrag van toepassing. Vrije handel van goederen.

Over het algemeen zijn mijn klanten tevreden met de Oekraïnse fotochemie en verpakking.  Ze kunnen er snel en flexibel op de nieuwe EU eisen inspringen.

In het belang van Fotohuis RoVo is direct dit associatieverdrag van toepassing. Vrije handel van goederen. Ik begrijp ook niet de reactie van GeenPeil. Voor mij een onnodig referendum. Eigenlijk grijpt GeenPeil de actuele situatie met Griekenland en het vluchtelingenprobleem aan om met alles een anti-EU stemming te kweken. Het is in het belang van Europa om een sterk partnerland aan de Oostgrens te hebben.

Net zoals Tsjechië en Polen van de corruptie af zien te komen zal zo’n proces in Oekraïne ook  moeten plaatsvinden. 15 jaar geleden waren deze landen ongeveer even ver als Oekraïne nu is. Je moet eens kijken wat er in deze twee Midden- Europese landen allemaal is gebeurd. Modern hervormd in West Europese stijl. Daar kunnen veel landen in Zuid Europa nog iets van leren. Ik wens Oekraïne het allerbeste toe in de nabije toekomst.

Is getekend: Fotohuis RoVo, Robert Vonk.

http://www.fotohuisrovo.nl

Delen:

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie