Hoe “neutraal” is een neutrale campagne?

Neutraal_mijn_reet

Door Robert van Voren

Vertaling: Bob van der Flier

Ondanks alle andere beweringen, Nederland is een democratie. Het is zo een volgroeide democratie dat de staat zelfs organisaties en campagnes financiert, die tegen het politieke beleid gericht zijn en eventueel zelfs tegen het staatsbelang.

Met het aankomende referendum van 6 april, waarin de Nederlandse burgers kunnen stemmen voor of tegen het Associatie Verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, is een budget vrijgemaakt voor subsidies aan organisaties en individuen die in de campagne willen meedoen. Het budget is voor de “ja” campagnes, “nee” campagnes en ook voor de “neutrale campagnes”. “Neutraal” is een campagne die gericht is op het stimuleren van de burgers hun stemrecht te gebruiken. Tot zover ziet alles er goed uit en de beslissing om toilet-papier met anti-EU slogans te financieren, dat op zich weinig van doen heeft met de Oekraïne en het referendum, lijkt gewoon een minieme ‘oneffenheid’ te zijn. Echter, dit blijkt dus een verkeerde waarneming te zijn.

Het probleem met de subsidies blijkt meer fundamenteel te zijn.

Binnen het kader van de campagne is er een internet “stemwijzer” gemaakt die de indruk wekt georganiseerd te zijn door een onafhankelijk staats-gefinancieerd instituut, zoals te doen gebruikelijk bij de verkiezingen. Op die website is geen verwijzing wie de “stemwijzer” heeft gemaakt, en omdat dit de indruk wekt dat het gewoon “neutraal” is, zal een gewone Nederlandse burger, die dat gebruikt geen idee hebben dat hij of zij feitelijk in een bepaalde specifieke richting wordt gedreven. Deze “stemwijzer” werd in feite niet gemaakt door de Nederlandse regering, en is ook zeker niet neutraal. In feite is het zeer suggestief en duwt het de gebruiker in de richting van de “nee” stem en wel op een sluikse en manipulerende manier. Het blijkt dat deze “stemwijzer” gemaakt is door een organisatie die een link heeft naar een van de twee organisatoren van het referendum, de zelf-benoemde “academicus” Thierry Baudet (een bewonderaar van een andere grote democraat, de Hongaarse leider Orban). En om het nog erger te maken, het ontwerp van de website werd gefinancieerd door …. de Nederlandse staat, middels een subsidie voor een “neutrale” campagne! Met andere woorden, meneer Baudet, die ook een subsidie ontvangt voor een “nee-campagne”, blijkt zijn door de staat gefinancierde “nee-campagne” te vergroten onder het mom van de “neutrale campagne”.

Hoe neutraal meneer Baudet’s positie is, kunnen we ook zien in een recente verklaring uitgegeven nadat hij en zijn maatje Jan Roos dreigden de Minister van Binnenlandse Zaken aan te klagen voor het niet beschikbaar stellen van voldoende fondsen om over het gebruikelijke aantal stemhokjes te beschikken (er zullen er ongeveer 10% minder zijn). Zij zeiden: “Democratie, stemrecht: Daar speel je niet mee. Ongeveer een half miljoen Nederlandse burgers hebben, gezamenlijk, een referendum bedongen. De Staat dient dit te respecteren: onafhankelijk van leeftijd, handicap, beperking of woonplaats moet de Nederlandse bevolking in staat zijn te stemmen. Dat is het verschil met bijvoorbeeld Oekraïne.” Verschil met Oekraïne?!

Hoe “neutraal” is dat, wetende dat in het vervolg op de Maidan in Oekraïne drie zeer democratische verkiezingen hield in 2014-2015, ondanks dat ze een oorlog in het Oosten en de bezetting van de Krim opgedrongen kregen, en dat dit kennelijk een punt is waar Oekraïne helemaal geen probleem had.

Meneer Baudet en meneer Roos tonen hun ware kleuren en die kleuren zijn helemaal niet zo mooi: zij zijn manipulators van de hoogste orde, zij spelen met democratie alsof het een Monopolie spel is en in tegenstelling tot hun beweringen hebben zij geen respect voor de Nederlandse burgers die niet het vermogen hebben de onzin te begrijpen die zij verspreiden. En dit alles met geld van de Nederlandse staat. Bravo!

Delen:

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie