Andrei Kovaljov – Russisch diplomaat: Oproep aan de Nederlandse bevolking

CaptureAndrei Kovaljov – Russisch diplomaat

De Nederlanders wonnen hun land van de zee, en de Oekraïners strijden nu voor hun vrijheid. Vrijheid van de eeuwenlange overheersing door Moskou en onderdrukking door Rusland, een land dat er alles aan heeft gedaan om deze overheersing voort te zetten, zelfs na de ineenstorting van de USSR.

Strijd voor de vrijheid is buitengewoon moeilijk. Ik weet het uit mijn eigen ervaring, uit de tijd van Gorbatjsov’s democratische hervormingen. Elke stap in de richting van de vernietiging van het totalitarisme kostte veel tijd en energie. In die tijd hadden we echter de steun uit het Westen. En het is onze fout, de fout van Russische staatsburgers, dat de binnenlandse en buitenlandse politiek onder Poetin is teruggekeerd naar het pre-perestrojka tijdperk. Zoals gewoonlijk vertrouwden we onze leiders en hielden op hen te controleren. Omdat wij, in tegenstelling tot de Oekraïners, geen Revolutie van Waardigheid [de Maidan] hadden, omdat we niet degenen die ons land naar de afgrond hebben geleid niet hebben verwijderd, diegenen die nu de fundamenten van de internationale rechtsorde en veiligheid bedreigen en die alle internationale wetten overtreden.

Ondanks alle historische, culturele, linguïstische en andere verschillen hebben de Nederlanders en Oekraïners een ding gemeen: volharding.

Laten we ons een simpele vraag stellen. Waarom heeft de EU, op z’n zachtst gezegd, zo’n halfhartige positie ingenomen ten aanzien van Oekraïne en ondersteunt het de facto de misdadige Russische politiek ten opzichte van dat land? Vanwege de corruptie in Oekraïne? De corruptie Rusland is vele malen groter, en heeft de hele samenleving doordrongen. Vanwege de problemen met een jonge democratie?
Nee, het antwoord is elders verborgen. De EU begrijp niet in de kern wat er in werkelijkheid gebeurt.

Het is in feite heel simpel. Als voormalig diplomaat en medewerker van de administraties van president Jeltsin en president Poetin kan ik getuigen dat politiek voor hen een smerige zaak is. Daarom gebruiken ze het hele arsenaal van politieke en economische middelen, van propaganda en spionage om druk uit te oefenen op het Westen, waaronder het manipuleren van de openbare opinie in deze landen. Helaas vallen vele mensen in het Westen ten prooi aan deze onscrupuleuze manipulaties.

Op basis van mijn eigen ervaringen in de wandelgangen van de Russische macht kan ik zeggen dat het regime van Poetin vrijheid en democratie niet tolereert. Daarom kan het de Europese keuze van het Oekraïense volk niet verteren. Daarom ziet de “Poetinokratie” het associatie verdrag tussen de EU en Oekraïne als een bedreiging voor zichzelf. Daarboven beschouwt het de EU zelf als een vijandige organisatie welke vernietigd moet worden; het liefst tezamen met het verlangen om met Oekraïne een samenwerkingsverband aan te gaan, om zo tegelijkertijd zowel de EU als Oekraïne te vernietigen.

Ik weet zeker dat de vrijheidslievende Nederlanders de wens van de Oekraïners zullen ondersteunen om een eerste stap te zetten in de richting van deelname aan de Europese familie van landen, en dat de Nederlanders niet de keuze zullen maken om de Russische agressor tegemoet te komen, en met hun stem niet een nieuw München mogelijk zullen maken.

Dr. Andrei Kovaljov,
Voormalig medewerker van het secretariaat van President Gorbatjsov,
voormalige medewerker van presidenten B. Jeltsin en V. Poetin
Voormalig diplomaat

Delen:

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Plaats een reactie