De initiatiefgroep “Oekraïne-Referendum” is door de Oekraïense gemeenschap in Nederland opgericht. Deze groep is geen vaste organisatie, maar is alleen ontstaan voor de tijdsperiode tot het referendum, die op 6 april 2016 gepland is.
De initiatiefgroep heeft een project met dezelfde naam opgestart ten behoeve van de voorlichtingscampagne voor het referendum over het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. Vanaf het opstartmoment heeft dit project al steun gekregen van verschillende individuen en maatschappelijke organisaties, zowel Nederlandse als internationale. De initiatiefgroep en het project “Oekraïne-Referendum” staan open voor de samenwerking met alle individuen en organisaties die ons standpunt delen.
Ons standpunt
Hoewel de Nederlandse media informatie over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne op een eerlijke en onafhankelijke manier proberen weer te geven, merken we toch dat er soms misverstanden en onvoldoende analyse in hun rapportages voorkomen. Naar onze mening presenteerde de campagne voor de referendumsinitiatie de informatie vaak op een gebrekkige of partijdige manier, en berustte zich meer op emoties dan op feiten. Daarnaast vinden wij het jammer dat het Verdrag, dat op de verbetering en versterking van economische banden tussen de EU en Oekraïne is gebaseerd, en dat alle procedures van beide Kamers van het democratisch verkozen Nederlandse parlement en parlementen van andere Europese lidstaten heeft doorgelopen, een doelwit werd van dit referendum.
We begrijpen ook dat de turbulente stand van zaken de laatste maanden in Oekraïne een evenwichtige analyse moeilijk maakt. Daarom willen we ons standpunt kunnen toelichten.
We vinden het belangrijk dat de informatie over het Verdrag volledig en objectief is, zodat de kiezer zijn of haar keuze op feiten kan baseren in plaats van op emoties.
Hoewel we een referendum op zich een krachtig instrument vinden voor het voeren van een democratische discussie, vinden wij het in de huidige situatie overbodig, omdat het Verdrag al door het democratisch verkozen parlement goedgekeurd is.
Het belangrijkste van het Verdrag vinden we de versterking van de economische samenwerking tussen Oekraïne en de EU. Daarnaast is het een belangrijk instrument om de Oekraïense wetgeving en standaarden in lijn te brengen met de eisen van de EU. We begrijpen heel goed dat de weg naar de economische groei bij Oekraïne zelf zal moeten beginnen en dat het veel tijd in beslag zal nemen. Maar op den duur zien we Oekraïne als een strategische plek voor zakelijke handel en investeringen. De strategische doelstelling om in de toekomst een toetreding tot de EU te zoeken moet in dit geval geen reden tot angst of speculaties vormen. Een eventuele toetreding maakt op geen enkele manier deel uit van het Verdrag en, mocht het op den duur tot stand komen, zal door midden van andere overeenkomsten tussen de partijen worden gereguleerd. Oekraïne zal zich hier echter eerst klaar voor moeten maken. Op deze manier vormt het Verdrag een krachtige motivatie tot radicale veranderingen binnen het land.